Foto: Johan Bjurer/Mostphotos
fredag 24 maj kl 15:44

Fällavgifter

Älgjakten är hårt reglerad av lagar och regler. En av alla dessa regler handlar om länsstyrelsens kostnader för att administrera älgjakten. Dessa ska finansieras av jägarna, via fällavgifter för varje fälld älg. Fällavgifterna har inte varit något problem, men i takt med att länsstyrelserna har höjt ambitionen och att älgstammen minskat har kostnaderna ökat drastiskt.

I år vill länsstyrelsen i Västra Götaland höja fällavgiften för en vuxen älg från 1200 kronor till 2500 kronor, avgiften för en älgkalv från 200 kronor till 600 kronor.

Eftersom älgjakten ska vara självfinansierad har länsstyrelsen möjlighet att höja avgifterna. Dock hade myndigheten redan tidigare nått en nivå där man – både i Västra Götaland och övriga delar av landet – borde ha ifrågasatt intäktsmodellen för älgjaktssystemet.

Samtidigt ett stort utrymme för effektivisering av myndighetens arbete, samtidigt som man inte fullt ut tar vara på den kunskap som finns hos markägare och jägare. Ett utvecklat samarbete med Svenska Jägareförbundet skulle kunna leda till bättre relationer och lägre kostnader. Det finns med andra ord ett antal åtgärder som skulle sänka länsstyrelsens kostnader.

Därför blir det självklart att ifrågasätta myndighetens arbetsmetoder och organisation.

 

När älgavskjutningen har halverats, på grund av en mindre älgstam – borde alla inse att intäktsmodellen inte håller. Jägarna kan inte längre finansiera hela älgförvaltningen, med olika avgifter. Eftersom älgförvaltningen även syftar till att minska skador på skog och reducera viltolyckor i trafiken har den inslag av samhällsintresse. Då bör också samhället också kunna bära delar av kostnaderna.

Därtill tillkommer ytterligare en parameter (vid sidan av etik, stammens storlek och kvalitet) påverka om jägarna vill fälla de älgar som faktiskt bör fällas – ekonomi. De extremt höga fällavgifterna som föreslås kan med leda till jägarna låter bli att jaga.

Därför måste länsstyrelsen:

  • Effektivisera sitt arbete
  • Lägga sin ambitionsnivå på att följa lagstiftningens krav – inget mer än så
  • Dra nytta av de ideella krafter och kunskaper som finns i länet.
  • Slå larm till politiken och Naturvårdsverket – att systemet håller på att haverera

Är man ansvarig myndighet för älgförvaltningen i Västra Götaland så måste man ta hela ansvaret. Inte bara se till att länsstyrelsen får kostnadstäckning för sina utgifter.

 

Magnus Kelldén, ordförande, Jägareförbundet Södra älvsborg

Morgan Andersson, ordförande, Jägareförbundet Västra Götaland väst

Benny Lyckebäck, ordförande, Jägareförbundet Skaraborg

Senast uppdaterad den 24 maj